- Najlepsze kwasy na twarz na rozszerzone pory – wybierz idealny zabieg dla swojej skóry
- Czy można nakładać krem na krem? Zasady i praktyki warstwowej pielęgnacji skóry
- Opanuj specjalistyczny język angielski i podróżuj z wiedzą
- Eleganckie kolczyki ślubne perły – ponadczasowy wybór na Twój wyjątkowy dzień
- Jak skutecznie pozbyć się zmarszczki między brwiami: Kompleksowy przewodnik
Dieta dla sportowca
Sport a dieta
Sportowcy w wieku młodzieńczym mają inne potrzeby żywieniowe niż mniej aktywna młodzież. Ponieważ sportowcy trenują znacznie więcej, potrzebują więcej kalorii, aby osiągać wyniki w sporcie i stale rosnąć. Sportowcy, którzy codziennie spożywają niewystarczającą ilość kalorii, nie będą tak szybcy i silni, jak mogliby być i mogą nie być w stanie utrzymać masy ciała.
Jedz różnorodne potrawy
Jeśli chodzi o zdobywanie sił do długotrwałego uprawiania sportu, ważne jest, aby spożywać zdrowe posiłki i przekąski, aby uzyskać wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze.
Dwa podstawowe elementy: witaminy i minerały
Oprócz odpowiedniej ilości kalorii, sportowcy muszą otrzymywać różnorodne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów, aby utrzymać optymalną wydajność. W skład tych składników odżywczych wchodzą witaminy i minerały. Wapń i żelazo to dwa bardzo ważne minerały dla sportowców:
Wapń pomaga budować mocne i sprężyste kości, na których polegają sportowcy. Wapń, niezbędny do ochrony przed przeciążeniem lub stresem, znajduje się w produktach mlecznych, takich jak mleko, jogurt i ser. Żelazo przenosi tlen do mięśni. Aby zdobyć potrzebne żelazo, jedz chude mięso, ryby i drób; zielone warzywa liściaste; i zboża wzbogacone żelazem.
Energia białka
Sportowcy mogą potrzebować więcej białka, niż osoby, które prowadzą mniej aktywne życie, ale większość z nich otrzymuje wystarczającą ilość białka poprzez zdrową dietę. Twierdzenie, że sportowcy muszą codziennie spożywać znaczne ilości białka, aby budować silne i sprężyste mięśnie, jest mitem. Rozwój mięśni osiąga się dzięki regularnym treningom i ciężkiej pracy. Ryby, chude mięso, drób, jajka, nabiał, orzechy, soja i masło orzechowe to pokarmy wysokobiałkowe.
Uzupełnienie węglowodanów
Węglowodany to doskonałe paliwo dla sportowców. Zmniejszenie tej grupy żywności lub stosowanie diety nisko węglowodanowej nie jest dobrym pomysłem dla sportowca. Dzieje się tak, ponieważ zmniejszenie spożycia węglowodanów może sprawić, że osoba poczuje się zmęczona, a nawet wyczerpana, co negatywnie wpłynie na jej wyniki sportowe. Wśród pokarmów bogatych w węglowodany znajdują się owoce, warzywa i warzywa oraz zboża. Wybieraj produkty pełnoziarniste (takie jak brązowy ryż, pełne płatki owsiane i chleb z pełnego ziarna) w większym stopniu niż ich przetworzone lub rafinowane warianty, takie jak biały ryż i biały chleb. Produkty pełnoziarniste zapewniają sportowcom energię potrzebną do wykonywania ćwiczeń, a także błonnik i inne składniki odżywcze, których potrzebują, aby zachować zdrowie.
Węglowodany cukrowe, takie jak batony czekoladowe lub napoje bezalkoholowe, nie zawierają żadnych składników odżywczych, których potrzebuje sportowiec. Ponadto jeśli sportowiec spożyje batonik czekoladowy lub inną słodką przekąskę tuż przed treningiem lub zawodami, może nastąpić u niego szybki (choć krótkotrwały) wzrost poziomu energii, po którym nastąpi znaczne załamanie.